top of page
rtgc.png

RTG CENTAR

Prvi u Evropi smo uveli najnoviju RTG dijagnostičku tehnologiju uvezanu sa Cerec Omnicamom, koja pruža 3D (CT) radiološke snimke uz najmanju dozu zračenja za pacijenta, i omogućuje kompjuterski navođenu stomatologiju. GALILEOS Comfort je dentalni CT uređaj najnovije generacije, koji je postavio novi standard u radiološkoj dijagnostici zahvaljujući nizu patentiranih rješenja koja za rezultat imaju poboljšanu kvalitetu slike uz smanjenje doze zračenja. U praksi to znači mogućnost trodimenzionalnog slikanja svih stomatoloških i ORL indikacija u visokoj rezoluciji. Uz sve već standardne dijagnostičke programe za slikanje koji uključuju i cefalometrijske snimke, GALILEOS Comfort je opremljen i naprednim programom za računarom vođenu implantologiju, koji je proglašen najboljim u svojoj kategoriji.

Retroalveolarni snimak

Snimak pojedinačnog zuba

Snimak paranazalnih sinusa

Snimak paranazalnih sinusa obuhvaća sinuse te okolne strukture. Mogu se snimiti u nekoliko različitih projekcija dok se standardno radi klasični Posterio-Anteriorni snimak. Takvi postupci su jako bitni u slucaju da je potrebno intervenisati na sinusima pri postavljanju implentata npr.

Slike zglobova (TMJ)

 

Panoramski snimak

Panoramski snimak (ortopantomogram) je rendgenska snimka maksiofacijalne regije na kojem se prikazuju gornja i donja vilica sa svim zubima, s oba vilična zgloba te pripadajućim sinusima. Takvi snimci su nam od velike koristi kako bismo uspostavili sto precizniju dijagnozu i imali sto tačniju sliku pri obavljanju postupka.

Cefalometrijski snimak

Najčešće korišten za ortodontsku dijagnostiku, snimci dozvoljavaju pračenje procesa pri postavljanju aparatića.

3D CT

3D CT predstavlja najsavremeniju dijagnostičku metodu koja nam uveliko olakšava rad i omogućava sigurno dijagnosticiranje i precizno planiranje terapije za naše pacijente. Slike 2D, zbog preklapanja složenih anatomskih struktura, izazovnije su za interpretirati. Pri mjerenju uvijek koristimo dozu sigurnosti kako bi kompenzirali uvećanje nastalo zbog same tehnike snimanja, a o širini (debljini) i tačnoj prostornoj poziciji nemamo nikakvu informaciju.

3D CT svojim visokoefikasnim ekspozicijama osigurava uvijek uspješne slike visoke rezolucije. Pomoću 3D prikaza dobiva se tačna vizualizacija zubnih struktura u njihovom stvarnom prikazu. Moguće je prikazati osni, sagitalni, koronalni i prilagođeni rez, svaki oralno hirurški a naročito implantološki zahvat, biva pomno isplaniran korištenjem ove vrste dijagnostike.

Svaki detalj može se vrlo precizno izmjeriti iz bilo koje projekcije ili ugla gledanja, što se ranijim 2D snimcima nikako nije bilo moguće, jer 2D snimci su “zaleđen” prikaz iz samo jednog ugla.

Ovaj aparat čak može mjeriti gustinu kosti, te tako mnogo pomoći u dijagnozi, naročito ako imate parodontopatiju, ciste, planirate implantate itd.

ZAŠTO 3D?

Jedan od boljih primjera zašto je 3D tehnologija snimanja puno bolja i pouzdanija od uobičajene 2D tehnologije. U navedenom primjeru, se samo pomuću 3D tehnologije snimanja, moglo uočiti da je implantat nepravilno postavljen.

Poliklinika Bičakčić
Marsala Tita 7, 71000 Sarajevo
info@bicakcic.com \\ Tel: +387 33 208 288
RTG CENTAR ZENICA
Školska 10, Zenica /Metalurg City Center/
rtgzenica@bicakcic.com \\Tel +387 62 425 425

LOKACIJE:

bottom of page